Vältä käteistä koronavirusepidemian aikana – suosi muita maksutapoja

Korona kannattaa ottaa huomioon myös arjen maksuasioissa. Yleisohje on välttää käteisen käyttöä ja hoitaa maksut muilla välineillä – käteinen kun kulkee useiden käsiparien kautta. Pienilläkin teoilla voi olla vaikutusta! Kokosimme yhteen suosituksia maksuasioiden hoitoon.

Suosi lähi- ja mobiilimaksua

Monet kauppaketjut ja ostoskeskukset toivovat, että asiakkaat välttäisivät nyt käteisen käyttöä. Lisäksi muun muassa Oulun, Lahden ja Jyväskylän busseissa ei toistaiseksi käy ollenkaan käteinen. Maksa ostoksesi mahdollisuuksien mukaan mobiilisti tai kortilla. Pivosta voit ostaa paikallisliikenteen bussilippuja jo 10 paikkakunnalla.

Jos maksat kortilla, käytä mieluiten lähimaksua. Useimmista korteista löytyy automaattisesti lähimaksuominaisuus. Eri tahojen kautta lähimaksun voi aktivoida myös mobiililaitteeseen, esimerkiksi puhelimeen. Pivossa lähimaksun voivat ottaa käyttöön OP:n asiakkaat, joilla on Android-puhelin.

Siirrä rahaa mobiilisti

Koronaepidemian aikana sosiaaliset tilanteet kannattaa pitää minimissä. Silti esimerkiksi perheen sisällä tai ystävien kesken voi tulla tarve jakaa kuluja tai muutoin tehdä rahansiirtoja. Vältä käteisen käyttöä kuitenkin myös näissä tilanteissa ja siirrä rahat mielummin mobiilimaksulla tai tilisiirrolla. Pivolla rahaa voivat lähettää ja vastaanottaa kaikkien pankkien asiakkaat.

Osta netistä, jos mahdollista

Tee ostokset netissä, jos siihen on mahdollisuus. Esimerkiksi ruokaa ja muita päivittäistavaroita on usein mahdollista tilata kotiovelle asti. Monet yritykset tarjoavat tällä hetkellä myös ilmaiset toimituskulut.

Maksa ostoksesi jo tilauksen yhteydessä, jos mahdollista. Näin minimoit ajan, jonka olet lähikontaktissa lähetyksen toimittajan kanssa. Verkkokaupasta riippuen ostokset voi useimmiten maksaa esimerkiksi maksukortilla, mobiilimaksulla tai tilisiirrolla. Pivolla voi maksaa ostoksia yli 7000 verkkokaupassa ja sovelluksessa.

Ihminen istuu työpöydän ääressä läppärin edessä ja pitää kädessään puhelinta.