Ostajan opas Siivouspäivään – neljä vinkkiä kirppiskierrokselle

Siivouspäivää vietetään taas lauantaina 19.8., tällä kertaa poikkeuksellisesti viikkoa aikaisemmin kuin tavallisesti. Tapahtuma muuttaa koko Suomen pihat, puistot ja kadut kirppiksiksi ja kerää yhteen suuren joukon kirppisten ja kierrätyksen ystäviä. Poimi tästä vinkit mukavaan kirppiskierrokseen ja löytöjen tekemiseen!

Valmistaudu

Ota mukaan oma kassi ja varaa mukaasi asianmukaisia maksuvälineitä. Käteisen lisäksi monilla face-to-face -kirppiksillä voi maksaa mobiilisovelluksilla, kuten Pivolla, joka on myös Siivouspäivän virallinen maksuväline.

Mikäli metsästät kirppikseltä uutta päälle pantavaa, valitse päivän asuksi jokin sellainen, jonka päälle vaatteita on helppo kokeilla. Pihakirppiksillä sovitustiloja kun harvemmin on. Helposti jalkaan sujautettavat kengät ja kerrospukeutuminen ovat hyvä valinta.

Paikalle kannattaa myös suunnata ajoissa ja kierrokseen varata tarpeeksi aikaa.

Säästä aikaa ja hermoja skannailemalla

Jokaista tavaraa tai vaatetta ei tarvitse tai kannata käydä erikseen läpi. Skannaile rekkejä ja pinoja katseellasi ja etsi sinua miellyttäviä värejä ja kuvioita. Jos jokin pistää silmään, tsekkaa tavaran kunto ja tee ostopäätös sen perusteella.

Valitse fiksusti

Kirppiksiltäkin voi tehdä vikaostoksia: tavarapaljous ja edulliset hinnat voivat kannustaa haalimaan mukaansa myös sellaista, jota ei muuten tulisi hankittua. Jos ostos mietityttää, kannattaa se usein jättää tekemättä. Jos vaatteessa on tahra tai astiassa särö, jätä se suosiolla ostamatta. Mikäli väri, malli tai jokin muu ei miellytä, ei ostosta kannata niin ikään tehdä. Nämä vinkit pätevät muuten myös muihinkin kuin kirppisostoksiin!

Mikäli hinta puolestaan mietityttää, tsekkaa seuraava vinkki.

Tingi, jos se tuntuu sopivalta

Siivouspäivässä ja pihakirppiksillä on usein ihan ok tinkiä. Mikäli tinkiminen ei tuota tulosta, voit myös ottaa pienen riskin, jättää tavaran toistaiseksi ostamatta ja kokeilla onneasi myöhemmin päivän aikana. Myyjä voi olla päivän päätteeksi valmiimpi laskemaan hintaa, mikäli tavara ei ole mennyt kaupaksi. Pidä kuitenkin järki, tilannetaju ja peruskäytöstavat mukana myös tinkimisessä ja kunnioita myyjän asettamia hintoja.