Toimi näin, jos puhelimesi katoaa

Älypuhelin on oiva arjen apulainen ja työkalu, joka sisältää usein vähintäänkin tärkeitä yhteystietoja, kuvia, tiedostoja ja muistoja. Yhä useammalla älypuhelin on myös maksuväline, ja puhelimen katoaminen saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia ja ylimääräistä vaivaa. Mutta miten toimia, kun luuri häviää?

Sulje kortit

Jos olet asentanut puhelimeesi maksusovelluksia, ota välittömästi yhteyttä oman pankkisi kortinsulkupalveluun ja sulje kaikki sovelluksiin liitetyt kortit. Jos puhelimessasi on Pivo, voit myös pyytää meitä sulkemaan sovelluksen soittamalla asiakaspalveluumme. Tällöin Pivon käyttö ei tunnuksellasi ole enää mahdollista. Kun olet hankkinut uuden puhelimen, kannattaa kytkös kadonneeseen puhelimeen vielä poistaa Pivon asetuksien kautta.

Sulje liittymä

Ilmoita kadonneesta puhelimesta heti operaattorillesi. Liittymän sulkeminen estää paitsi tähtitieteellisen puhelinlaskun syntymisen, mutta myös vapauttaa sinut vastuusta, jos joku tekee ostoksia liittymälläsi. Liittymän voi useilla operaattoreilla sulkea tilapäisesti, jolloin voit avata liittymän tarvittaessa uudelleen etkä menetä puhelinnumeroasi.

Paikanna

Puhelinvalmistajilla on omat turvasovelluksensa, joiden avulla kadonneen puhelimen jäljittäminen ja hallinta on helppoa. Sovellusten avulla voit esimerkiksi yrittää paikantaa puhelimen tai lukita sen. Monen sovelluksen avulla voit myös tyhjentää puhelimesi tiedostot etänä. Jos olet tehnyt tärkeistä tiedoistasi ja kuvistasi varmuuskopiot pilvipalveluun, saat siirrettyä ne tarvittaessa helposti uuteen puhelimeen.

Tee tarvittaessa rikosilmoitus

Jos puhelimesi lähti pitkäkyntisen mukaan, tee asiasta rikosilmoitus. Rikosilmoitusta voi tarvita vakuutusyhtiötä varten, mutta se mahdollistaa myös sen, että esimerkiksi me voimme avustaa viranomaisia mahdollisissa maksuihin liittyvissä väärinkäytöstapauksissa. Vähäpätöiseltäkin tuntuva rikos kannattaa ilmoittaa, sillä rikosilmoitus auttaa poliiseja jäljittämään voroilta löytyvien saaliiden oikeita omistajia. Rikosilmoituksen voi tehdä matalalla kynnyksellä netissä.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi

Hukattu puhelin ei useinkaan kuulu kotivakuutuksen piiriin, mutta mikäli puhelin häviää matkalla, matkavakuutus saattaa sen korvata. Tarkista vakuutusyhtiöltäsi, mitä vakuutuksesi kattaa.