Opiskelijoiden voimavarat koetuksella – Nyyti & Pivo yhteistyöhön

Tämän viikon torstaina 22.4. vietetään Opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Vuosittain järjestettävän kampanjan tarkoituksena on herättää keskustelua opiskelijoiden mielenterveydestä sekä kutsua kaikki mukaan toimimaan mielen hyvinvoinnin puolesta.

Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö, joka tarjoaa opiskelijoille sekä opiskeluyhteisöille tietoa, tukea ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskelussa jaksamiseen.

Aina keväisin järjestettävässä Opiskelijoiden mielenterveyspäivä -kampanjassa jaetaan monipuolista teemaan liittyvää sisältöä kampanjasivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Tänä vuonna kampanjassa keskitytään purkamaan avun hakemisen esteitä.

Opiskelijoiden mielenterveys puhututtaa

Opiskelijoiden jaksaminen on ollut tapetilla erityisesti viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi viime vuonna tehdyssä tutkimuksessa yli 60 % Helsingin yliopiston opiskelijoista kertoi olleensa uupunut tai vahvasti uupunut koronapandemian aikana.

Viime keväänä tehdyssä tutkimuksessa lähes joka viides korkeakouluopiskelija kertoi kokeneensa masennus- ja ahdistuneisuusoireita suurimman osan ajasta tai kaiken aikaa. Yli puolet oli tuntenut itsensä masentuneeksi vähintään osan ajasta viimeisen viikon aikana, ja vain harva kertoi olonsa olleen enimmäkseen rauhallinen.

Poikkeusoloaika on korostanut myös opiskelijoiden yksinäisyyden kokemuksia, sillä monet arjen kohtaamispaikat ovat olleet poissa päiväjärjestyksestä. Opiskelun yhteisöllisyys on jäänyt lähes kokonaan pois. Noin joka neljäs opiskelija kertoi kyselyssä tunteneensa olon yksinäiseksi suurimman osan ajasta. Yhteydenpito läheisiin on vähentynyt, ja sillä on vaikutusta hyvinvointiin.

Huolestuttava trendi opiskelijoiden hyvinvoinnissa on näkynyt myös ennen pandemiaa, erityisetsi toisen asteen opiskelijoilla. Opiskelijoista on pitkään erottunut kasvava ryhmä, jonka psyykkinen pahoinvointi on ollut huolestuttavalla tasolla. Avun saanti ei myöskään ole ollut helppoa.

Lähde mukaan #AvunArvoinen-kampanjaan

Tämän vuoden kampanjateemana Opiskelijoiden mielenterveyspäivässä on osallisuus ja oikeus apuun. #AvunArvoinen-kampanjalla halutaan tuoda esiin avuntarjoamisen monia muotoja sekä samalla kannustaa jakamaan kokemuksia. Ennen kaikkea tarkoitus on kannustaa opiskelijoita sekä muita nuoria hakemaan apua, kun he sitä kokevat tarvitsevan.

”Olemme Nyytissä innoissamme tekemässä Pivon kanssa yhteistyötä mielenterveyden edistämiseksi. Koronavuoden vaikutukset opiskelijoiden jaksamiseen ja mielenterveyteen ovat olleet merkittävät. Levittämällä yhdessä #AvunArvoinen-kampanjan viestiä saamme toivottavasti madallettua avun hakemisen kynnystä ja tuotua esille olemassa olevia avun muotoja”, Nyytin vaikuttamisen asiantuntija Annu Komulainen kertoo.

On tärkeää, että jokainen apua tarvitseva löytää helposti sen äärelle – ja voi tuntea olevansa avun arvoinen. Kun tukea kaipaa, apua on eri muodoissa saatavilla. Tärkeintä on, ettei huolen kanssa jää yksin. Opiskelijoille ja nuorille aikuisille apua erilaisissa elämän haasteissa tarjoavia tahoja löydät aihealueen mukaan Nyytin sivuilta.

Voit osallistua Opiskelijoiden mielenterveyspäivän somehaasteeseen jakamalla omia ajatuksia ja kokemuksia avun hakemisesta. Kannusta ystäviä tekemään samoin. Avoimuudella annat ympärillä oleville ihmisille kaivatun tilan kokea olevansa #AvunArvoinen.

Tule mukaan – opiskelijoiden mielellä on väliä!

Lisää kampanjasta voit lukea Nyytin sivuilta.