Kärsitkö kaaosmasennuksesta? Näin pääset eroon turhista tavaroista tehokkaasti

Jokaiseen kotiin kertyy ajan myötä turhaa tavaraa. Kaappien siivous ja roinan karsiminen on aikaa vievää puuhaa ja luopumisen tuska voi olla karsiessa kova. Tavarapaljous voi kuitenkin tutkitusti ahdistaa ja masentaa. Aloita tänä vuonna syksy puhtaalta pöydältä ja kolua kaappisi läpi. Näillä vinkeillä pääset tehokkaasti alkuun!

Hajoita ja hallitse

Käy kotisi läpi huone kerrallaan. Tyhjennä yhden huoneen kaikki kaapit kokonaan ennen kuin aloitat. Usein jo pelkän tavaramäärän näkeminen kerralla saa huomaamaan, kuinka paljon ylimääräistä kaappien perukoille on kertynyt. Tartu armotta toimeen ja käy jokainen tavara läpi yksi kerrallaan. Älä unohda varastotiloja!

Kysy konkreettisia kysymyksiä

Kaikki tietävät ne iänikuiset kysymykset, joita pitäisi tavaroita karsiessa itseltään kysyä: säilytänkö jotain siihen liittyvien tunteiden tai muistojen vuoksi, istuuko tämä minulle, pidänkö tästä enää ja niin edelleen. Tällaiset kysymykset voivat auttaa urakassa, mutta niihin vastaaminen on myös hankalaa.

Kysy siis mielummin tarkkoja, omaan elämääsi käytännön tasolla liittyviä kysymyksiä: onko vaate toistuvasti pyykkikorissasi, tiskaatko astiaa usein, mihin ja milloin käytän jotain tavaraa. Tarkat kysymykset auttavat näkemään ja konkretisoimaan tavaran arvon omassa arjessasi.

Rikkinäisten asioiden kohdalla mieti, kannattaako korjaus – ja etenkin tuleeko sitä tehtyä.

Lajittele kolmeen pinoon

Laita ensimmäiseen pinoon ne asiat, jotka ehdottomasti haluat säilyttää: lempivaatteesi, päivittäisessä käytössä ympäri vuoden olevat tavarat sekä ne asiat, joita ilman et yksinkertaisesti voi elää. Laita nämä asiat takaisin omille paikoilleen saman tien.

Varaa toinen pino niille tavaroille, joita tarvitset silloin tällöin, esimerkiksi parhaat vuodenaikavaatteesi ja muut kausi- ja harrastustavarat. Mieti voisitko säilyttää näitä esimerkiksi varastossa, jolloin kaappeihin vapautuu tilaa ja niiden pitäminen järjestyksessä on helpompaa. Väljästi täytetty kaappi voi myös inspiroida pitämään sen sellaisena.

Kolmas pino on varattu niille asioille, jotka joutavat jo pois: rikkinäiset, huonosti istuvat ja kulahtaneet vaatteet, kirjat jotka olet jo lukenut tai joita et tule koskaan lukemaan, lahjat joille ei löydy käyttöä tai jotka eivät ole oman maun mukaisia ja niin edelleen.

Ehjät ja siistit tavarat voi kiikuttaa myytäväksi tai annettavaksi esimerkiksi Siivouspäivään. Siivouspäivä on koko Suomen kierrätyksen ystävien ja kirppistelijöiden yhteinen festivaali, jolloin kuka tahansa voi perustaa oman myyntipisteen vaikka omalle pihalle tai lähipuistoon.  Seuraava Siivouspäivä järjestetään lauantaina 19.8.2017. Pivo on mukana Siivouspäivässä yhteistyökumppanina ja mahdollistamassa kätevät kirppismaksut ilman käteisen pyörittelyä. Lue lisää täältä!