Miten sinä käytät rahaa Maria?

Haastattelimme [Heijastuspinta] (http://www.heijastuspinta.fi/)-blogin kirjoittajaa Mariaa ja kysyimme häneltä rahan käytöstä. Maria voisi järjestää ylimääräisellä satasella ystävilleen juhlat ja satsaa mielellään sisustukseen ja ruokaan. Joskus hän potee huonoa omatuntoa siitä, ettei perehdy ostamiensa tuotteiden ekologiseen ja eettiseen taustaan paremmin.

Maria, mihin on kiva käyttää rahaa?
Rahaa on kiva käyttää mukaviin asioihin, jotka ilostuttavat tavalla tai toisella itseä tai muita. Esimerkiksi herkullinen ruoka, ihana uusi vaate tai lahja läheiselle ovat juttuja, joiden hankkimista joutuu ehkä suunnittelemaan, mutta joiden hankinta on toisaalta mukavaa. Silloin keventyvä lompakko ei hirveästi harmita, vaikka välillä pitäisikin olla tarkempi. Myös omaa elämänlaatua parantavat asiat, mitä ne sitten ovatkaan, ovat mieleisiä rahankäyttökohteita, esimerkiksi netin leffa- ja musiikkistreamauspalvelut. Muutin myös juuri uuteen kotiin, joten näihin “elämänlaatua parantaviin” hankintoihin (=sisustukseen) tuli kulutettua vähän liiankin hövelisti.

Jos tekee tiukkaa kuun lopussa, niin mistä sinä silloin säästät?
Ykkösenä maksettavien asioiden listallani ovat vuokra ja ruoka, sen jälkeen bussikortti sekä matkaliput toisessa kaupungissa asuvaa poikaystävääni tapaamaan. Nipistän etupäässä vaatteiden ja kosmetiikan hankinnasta. Toisaalta, jos ripsivärini on loppu ja pitää valita sen ja viinipullon väliltä, ostan ripsivärin silmäänikään räpäyttämättä. En käy kahviloissa, matkustele kovinkaan paljoa ulkomaille tai käy kovin usein keikoilla, joten niistäkin on siinä mielessä helppoa nipistää.

Entä jos sinulla olisi satanen ylimääräistä, mihin sen käyttäisit?
Olisi ihana sanoa, että tottakai laittaisin satasen säästöön, mutta houkutus käydä vaikkapa kivassa ravintolassa tai hankkia uudet kengät voisi hyvinkin nousta liian suureksi. Voisin myös järjestää juhlat ystävilleni ja tarjota kaikille skumppaa!

Tiedätkö tilisi saldon?
Tarkastan tilini saldon säännöllisesti ja yritän pysyä ylipäätään kärryillä hankintojeni suuruudesta. Pitäisi kyllä olla suunnitelmallisempi ja tehdä budjetteja, siitä olisi varmaan hyötyä kulutuksen arvioinnissa ja hallinnassa. Pivo-ohjelman ansiosta saldon ja kulutuksen seuraaminen on helppoa, ja huomaan olevani paremmin perillä kulloisestakin rahatilanteestani.

Puhutko rahasta ystäviesi kanssa?
Riippuu kaverista, toisten kanssa puimme hyvinkin tarkkaan rahatilanteemme ja kulutuskohteet läpi, kun taas toisten kanssa olemme ympäripyöreämpiä ja tarkat raha-asiat ovat jopa hieman epäkohtelias puheenaihe. Jännä kyllä, mitä paremmin tienaava tyyppi, sitä epämääräisemmin rahasta tulee puhuttua, mutta tämä on ehkä sattumaa. Jaamme kuitenkin kaikkien kavereiden kanssa aina toisillemme säästövinkkejä ja tietoja esimerkiksi tarjouksista tai alennusmyynneistä.

Onko sinulla joskus huono omatunto ostettuasi jotain?
Yritän aina tehdä hankintoja harkiten ja säästäväisesti, joten aika harvoin mikään varsinaisesti kaduttaa. Mutta jos huomaan, etten oikeastaan olisi tarvinnut tätä tai tuota vaatetta tai kosmetiikkatuotetta, se tietenkin harmittaa. Huono omatunto minulla on myös siitä, etten aina jaksa ottaa selvää tuotteiden ekologisista tai eettisistä ulottuvuuksista.

Säästätkö tällä hetkellä johonkin?
Tuloni ovat tällä hetkellä niin pienet, että pikemminkin kulutan säästöjäni – voi siis ajatella, että silloin kun pystyn säästämään, säästän pahan päivän ja hiljaisempien ajanjaksojen varalle. Elämä on nykypäivänä niin arvaamatonta. Syksyllä säästöt tulivat tarpeeseen, kun elämäntilanteeni muuttui ja muutin uuteen kotiin. Myös matkustelu on aina mieleinen säästökohde: keväällä olemme menossa poikaystäväni ja ystäväpariskunnan kanssa Berliiniin.